VORES DYR HAR
HAFT ET GODT LIV

Jysk Naturkød sælger kød fra skotske højlandskvæg af egen
produktion. Kvæget græsser udenfor vinduerne, og for Bjarne Jensen er det vigtigt, at dyrene har haft et godt liv, for det kan smages i kødet.

Tekst: Vibeke C. Larsen Fotos: Jysk Naturkød

Lea, Karla og Simon. Olympia, Rasmine og Ragnhild.
Det er hverken navnene på Bjarne Jensens børn eller kæledyr.
Olympia, Rasmine og alle de andre har horn i panden, tyk pels og findes på enge og græsarealer omkring Harlev,
hvor Jysk Naturkød holder til. Bjarne Jensen har 80 styks kvæg, og de har alle navne.
”Hvis kunderne spørger, kan de altid få oplyst, om deres bøf stammer fra Lea eller Simon. Det er der mange, der synes, er sjovt,” siger indehaver Bjarne Jensen.
Hans to tvillingedøtre Malou og Mille på 16 år hjælper til med driften.
”Vi har fundet ud af, at man godt kan have dyr, som man holder af og ender med at spise. Det er vigtigt at vise vores børn, at maden altså ikke stammer fra køledisken i supermarkedet.
Vi ved, at vores dyr har haft et rigtig godt og respektfuldt liv og har fået noget godt foder undervejs,” forklarer Bjarne Jensen.

Fascinerende bamsehoveder
Historien om Jysk Naturkød tager sin begyndelse i 2010, hvor Bjarne Jensen blev træt af at se på de tilgroede arealer, der omgav hans hjem, og kontaktede kommunen for at leje jorden med henblik på at sætte kvæg ud. Kommunen indvilligede, og Bjarne Jensen købte en kvie og en ko med en kalv i maven. Valget faldt på de robuste skotske højlandskvæg.
”Vi blev fascinerede af deres bamsehoveder, hornene og pelsen.
Det er nogle rigtig skønne, nøjsomme dyr, der spiser alt.
Vores mål var selv at få noget godt oksekød, og så havde vi nogle skønne dyr at kigge på, mens arealerne blev afgræsset, og biodiversiteten øget,” siger Bjarne Jensen.
Det var ikke planen, at kvægdriften skulle være andet en end en familiehobby, men langsomt udviklede projektet sig. I dag afgræsser Bjarne Jensens kvæg 50-60 hektar for Naturstyrelsen, Skanderborg Kommune og Aarhus Kommune.
”Afgræsningen er vigtig for os, og det er spændende at se, hvordan naturen ændrer sig, når der kommer kvæg på arealerne,” siger han.

Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse
Jysk Naturkød slagter i dag 60 dyr om året, men filosofien er dog den samme. Dyrene skal have et godt og værdigt liv.
De skotske højlandskvæg lever kun af naturlig vegetation, og det kan smages.
”Det giver et helt andet kød, som er mere mørt og mørkt, har mere smag og en anden tekstur end det kød, man køber i supermarkederne.”
Jysk Naturkød sælges i webshoppen af samme navn, og bestiller man varer senest torsdag klokken 12, bliver kødet leveret næste dag på adressen, uafhængig af hvor i landet man bor.
”Mange lokale laver også aftaler og kommer forbi og henter deres varer. Så stiller vi det ud i en termokasse, så de kan tage det med på vejen, ” siger Bjarne Jensen.
Udover oksekød sælger Jysk Naturkød også lam, fisk, gris og fjerkræ fra andre danske producenter, der har samme tanker om dyrevelfærd, hvilket er vigtigt, da webshoppen er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.
”Vi har 450 forskellige varer på lager og er faktisk Danmarks største online-gårdbutik målt på antallet af produkter.

Det er nu ikke et mål at være størst, for et er vigtigt for mig, at alle mine varer er i orden, og at jeg kan stå inde for både pris og kvalitet,” fortæller Bjarne Jensen, der selv står for al nedpakning og kontakt med kunder.
Hjemmesiden sælger også måltidskasser, der ligesom de lækre opskrifter, der ligger på hjemmesiden er udviklet af ernæringseksperter.

70 forskellige udskæringer
Bjarne Jensen sender hver anden-tredje uge to-tre stykker kvæg til slagteriet på Fyn.
”Det er forskelligt, hvilke udskæringer vi får hjem. Nogle gange bestiller vi T-bonesteaks, andre gange er det tomahawksteaks.
Jeg ser en tendens til, at hvor folk tidligere ville have en stor bøf på 400 gram, så vil de i dag hellere have en bøf på 250 gram fra en ko, som har haft et virkelig godt liv.”
Hakket oksekød er altid efterspurgt af kunderne, men Bjarne Jensen oplever også, at der er rift om specialudskæringerne som hjerte, tunge, lever, nyrer og oksehaler. Det er også muligt at bestille bestemte udskæringer.
”Vi har 70 forskellige udskæringer og sælger alt det fra oksen, som du ikke kan købe i supermarkederne, og det er der mange, der efterspørger,” siger han.
Skotsk højlandskvæg vokser langsomt, og det giver en lavere fedtprocent end i normalt oksekød, som ligger på 15,6 procent, mens skotsk højlandskvæg har en fedtprocent på blot 4,5 procent. Det samme gælder for kolesteroltallet, som ligger på 40,9 hos det skotske kvæg, mens andre racer typisk ligger på 15,6.
”Vores race er langsomt voksende, og det tager op til to et halvt år at lave en bøf. Hvis et af dyrene ikke er stor nok til at blive slagtet på et bestemt tidspunkt, så venter vi bare, til dyret er slagteklar. Vores dyr er produktionsdyr, men de bestemmer selv, hvornår de er klar til at blive slagtet,” forklarer Bjarne Jensen.

Mød en ko
Hver lørdag mellem 10 og 13 er gårdbutikken åben for kunder.
”Så kan børnene komme med ud og klappe dyrene. Ellers kan folk altid kontakte os og lave en aftale, hvis de gerne vil se dyrene.”
Det er også muligt at møde dyrene, når familien tager dem med på dyrskuer.
”Folk tror tit, at vores dyr er farlige, fordi de har de store horn, men de er vant til at blive klappet og striglet, for vi vil have rolige og omgængelige dyr,” siger han.
Kvæget går ude hele året og kan med den tykke pels sagtens holde varmen, selv om temperaturen falder.
”Dyrene er fuldt ud lige så isolerede, som de huse vi bor i, så de lyder ingen nød, selv om det bliver meget koldt,” siger Bjarne Jensen.
Læs mere om Jysk Naturkød: jysknaturkoed.dk